• Arama
  • Login
  • Register
  • 0
  • tr
    Türkçe
  • EUR
    EUR

Portekiz’de Altın Vize (Golden Visa) Programı – Yatırımcılar için en çekici program

Portekiz’de Altın Vize Programı – Yatırımcılar için neden bu kadar cazip?

Portekiz’de “Altın Oturma İzni” programı her geçen gün hız kazanarak en hareketli dönemlerini yaşıyor. “Avrupa’ya Giriş Bileti” olarak adlandırılabilecek 500 bin Euro’luk önemli fiyata rağmen, Portekiz’de Altın Oturum iznini elde eden kişi sayısı gün geçtikçe artmakta. Hükümet yetkilileri ve piyasa uzmanları Portekiz Altın Vize programının başarısını, piyasa dengelerine ve sürecin şeffaflığına bağlıyor. İspanya, Yunanistan ve Litvanya gibi ülkelerdeki benzer programlarla kıyaslandığında, yukarıda belirtilen şeffaflık ve sürecin kolay işlemesine ek olarak, sadece ülkede yaşayarak elde edeceğiniz yüksek yaşam kalitesi ve 2016 yılının sonlarına doğru yeni getirilen yasal düzenleme ile başvuruların sonuçlanma sürelerinin kısaltılması Altın Vize programını daha çekici hale getirmektedir.

“Altın İkamet İzni” Alma Koşulları

Altın İkamet iznini sağlayan program 8 Ekim 2012’de Portekiz’de yürürlüğe girdi ve Ocak 2013’te birtakım düzenlemeler ve kolaylaştırmalar da yasaya eklendi. Altın Vize (Golden Visa), AB dışından gelen yatırımların üç çeşidini içermektedir:

              - En az 500 bin Euro değerinde gayrimenkulün satın alınması,
              - Portekiz bankalarına 1 milyon veya üzerinde sermaye transferi veya,
              - 10 iş pozisyonu oluşturacak bir iş kurmak.

Portekiz Altın İkamet Vizesi ne kadar popüler?

Altın Vize programının başlatıldığı 8 Ekim 2012 tarihinden Ocak 2017’ye kadar toplam 3654 yatırımcı Altın oturum iznini elde etti. Programa en yoğun ilgi 3050 yatırımcı ile Çin’den gelmekle birlikte bunu Brezilya 247, Rusya 148, Güney Afrika 137 ve Lübnan 72 yatırımcı ile takip etti.


“Aile birleşmesi” uygulaması üzerinden başvuru sahiplerinin aile bireyleri de aynı oturum iznine sahip oldular. Başvuru sahiplerinin aile bireylerine ise SEF tarafından Ocak 2017 tarihine kadar toplam 6637 Altın Oturum vizesi verildi.

Programa katılım her geçen yıl artmakta. 25 Ocak 2017’de çıkan yeni düzenleme ile birlikte, başvuru tarihinden vizenin çıkış tarihine kadar geçen süre 90 ila 120 günden uzun olmayacak şekilde sınırlandırılmıştır. Bu düzenleme ile başvuruların işlem süreci hızlanmakla beraber, önümüzdeki yıllarda daha çok yatırımcı ve aile bireylerinin Altın Oturum iznini elde etmesi beklenmektir.

Gayrimenkul Satın Almayı Seçen Yatırımcılar

Altın Vize programına başvuru yapan yatırımcıların büyük çoğunluğu Portekiz’de gayrimenkul satın alma yolunu tercih etti. SEF (Göçmenlik ve Sınır Hizmetleri) resmi websitesinde yayınlanan son verilere göre, programın yürürlüğe konulduğu tarihten 30 Haziran 2016 tarihine kadar, toplam 3609 yabancı yatırımcıdan 3405’i başvurularını Portekiz’de gayrimenkul alımı üzerinden gerçekleştirdi. Başvuruların 199’u ülkeye en az 1 milyon Euro tutarında sermaye aktarımı gerçekleştirirken, 5 başvuru ise en az 10 iş pozisyonu oluşturarak Portekiz’de Altın Vize elde ettiler. Sadece 2016 yılının Aralık ayında 141 Oturma izni sahiplerine teslim edildi. Bu başvurulardan 131’i taşınmaz mülk satın alarak, 10’u ise Portekiz bankalarına sermaye aktarımı gerçekleştirerek Altın Oturum Vize’lerini elde ettiler.

Birden fazla gayrimenkul de mümkün!

Portekiz Altın Oturum Izni programının en önemli avantajlarından biri de değeri 500 Euro olan bir tane gayrimenkul satın almak zorunluluğunun bulunmaması. Toplam değeri en az 500 Euro olacak şekilde, birden fazla ev ya da apartman dairesi satın almanız da mümkün.

Oturum izni belgesinin yanında ek gelir sağlayabilirsiniz

İkinci bir avantaj ise; birden fazla gayrimenkul alınması durumunda, kendiniz satın aldığınız dairelerden birinde yaşarken, diğerlerini kiraya verebilir ve yılda %3-9 arasında değişen oranlarda kar elde edebilirsiniz. Diğer ülkelere nazaran bu yüksek kar oranının yanında oturum iznini de sağlamış olacaksınız. Benzer programlara sahip diğer ülkelerde konutların ihtiyaçtan fazla bulunması, talebin düşük olmasına yol açıyor ve bu da yatırımcıyı örneğin Litvanya ya da İspanya gibi ülkelerde alınan bir taşınmaz mülkün ebedi tek sahibi olmasına neden olabiliyor. Konut piyasasının yoğun olduğu bu gibi bölgelerde, iyi bir kazanç elde etmek için kiraya verme veya satmakta zorluk yaratıyor. Portekiz’de ise durum daha farklıdır:  Ülke nispeten küçük olduğundan emlak piyasasında ihtiyaçtan fazla gayrımenkul bulunmaz, bu yüzden taşınmaz mülklerin her zaman bir değeri bulunmaktadır, bu da yatırım sahibinin sadece ikamet iznini değil aynı zamanda ek gelir de sağlamasını da garantiler.

Çifte vergilendirme uygulamasının olmaması

Portekiz çifte vergilendirmeyi önleme konusunda Türkiye ile bir anlaşma imzaladı. Portekiz’de yaşarken vergilerinizi sadece Portekiz devletine ödersiniz.

Çifte vatandaşlığı elde etme imkanı

Portekiz ve Türkiye devleti kanunları çifte vatandaşlığı kabul etmektedir. Ayrıca, 29.05.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5901 sayılı yeni Türk Vatandaşlığı Kanunu, "çok vatandaşlık" kavramını getirmiş ve başka bir devlet vatandaşlığını kazanmak için önceden izin alınması uygulamasını kaldırmıştır. Yeni kanuna göre yabancı ülke vatandaşlığını kazanmış olan kişilerin bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri halinde, nüfus aile kütüklerine çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama eklenmektedir. Bu uygulama, bütün avantajlarıyla Avrupa’lı olmak isteyen Türkiye vatandaşlarına büyük bir kolaylık sağlamaktadır. İspanya ve bazı ülkelerde çifte vatandaşlık edinmek ise Portekiz’deki yaklaşımın tersine mümkün değildir.

Portekiz’de her yıl sadece 7 gün geçirmek yeterli

Altın Oturum Vizesi çıktıktan sonraki süreçte, Portekiz’de kalıcı olarak yaşamak zorunda olmamanız da önemli noktalardan biri: Yasa, Altın Oturum izni sahibi kişinin ülke sınırları içerisinde ilk yılda sadece 7 gün geçirmesini gerektiyor. İspanya’daki uygulamada ise başvuru sahibi kişinin yılın en az 185 gününü burada geçirmesi gerekmektedir. Sonraki 2 yıl içinde ise Portekiz'de toplam 14 gün geçirmeniz gerekir.Türkiye’de bekleyen işlerin olması durumunda bu 6 aylık süre yatırımcı için çok elverişli değildir. Sonraki 2 yıl içinde ise Portekiz'de toplam 14 gün geçirmeniz gerekecektir.

Aile bireyleri de Altın Oturum iznine sahip oluyor

Portekiz Altın Oturum vizesi sadece başvuru sahiplerini değil, onların aile bireylerini de kapsamakta. Altın Vize programının başlangıcından Ocak 2017 tarihine kadar, Altın Oturum izni elde eden kişi sayısı 3654 iken, başvuru sahiplerinin aile bireylerine ise toplam 6637 Altın Oturum izni verilmiştir. Avrupa Birliği üyesi sıcak bir ülke olarak Portekiz; harika iklimi, dost canlısı halkı, yüksek ortalama yaşam süresi, ucuz ve kaliteli servis sektörü ve ürünleri ile yatırım fırsatları arayan ve Avrupa’da ikamet etmek isteyen öngörü sahibi yatırımcılar için oldukça cazip bir ülkedir.

+90 538 866 1661